Věděli jste, že voda je ten nejzdravější a nejekonomičtější nápoj, který můžete zvolit? A pokud zároveň smýšlíte ekologicky i pro vás máme dobrou zprávu. Není třeba hned běžet do krámu pro tu balenou, v plastových lahvích. I voda z kohoutku splňuje požadované standardy na čistotu a obsah minerálů. Že ale doma máte studnu a nejste si tak úplně jistí, či je právě vaše voda tou nejvhodnější k pití? Není nic jednoduššího než si nechat udělat její rozbor.
Nejčastěji majitele vrtaných studen trápí vysoký obsah železa a případně také manganu. Železo samo o sobě pro lidský organismus nebezpečné není, dokonce jej naše tělo obsahuje. Má však vliv ne jen na chuť vody, ale také na její pach a barvu. Vysoký obsah železa navíc bývá často spojen s přítomností určitého typu bakterií, které při přemnožení působí i na kvalitu vody. Co více, železitá voda negativně ovlivňuje životnost vašich spotřebičů. Železo jako takové ve vodě nevidíme, je rozpuštěné v podobě iontů. Reaguje až na vzduchu, kdy se objevuje červený povlak. Odstranění železa z vody je tedy důležité také proto, abyste předešli častější výměně armatur, které bývají železem zanešené. Usazeniny jsou časem patrné ne jen v trubkách, kotlích a bojlerech, ale i například na vaně nebo dřezu. Za mezní hodnoty železa ve vodě považujeme pro pitnou a balenou vodu 200 μg/l, pro pramenitou a kojeneckou vodu je to 300 μg/l a pro studniční dokonce 500 μg/l.